2017. július 25., kedd

Ágnes és Bálint esküvője, Mecseknádasd 2017. július 22., avagy egy igazi hamísíthatatlan falusi hangulatú esküvőJúlius 22-én az utam a Baranya megyei Mecseknádasdra, a Bagoly csárdába vezetett. A csárda tulajdonosa ajánlott az ifjú pár figyelmébe, mondván régen jártam náluk. A koreográfiát, annak rendje és módja szerint megbeszéltük az ifjú párral.
A vőlegény násznépe a csárdában gyülekezett, majd kikérés után elindultunk lánykérőbe. Ágnes egy kis Tolna megyei faluból, Mőcsényből származik, ezért igazi hamisítatlan falusi lánykérésnek lehetett tanúja, az aki részese volt a násznépnek. Továbbá a falu apraja-nagyja szintén megjelent a lányos ház előtt, erre a különleges eseményre várva. Nos Bálintnak nem adták első szóra a leányzót, sőt a násznagy asszony próbálkozott elsütni egy álmenyasszonyt is a vőlegény részére, aztán találós kérdést tett fel a vőlegénynek. Szó, ami szó nemcsak a 40 fokos meleg izzasztotta meg a vőlegényt, hanem a furfangos lánykérés is. A képek tanúsága szerint, azért nem üres kézzel távoztunk Mőcsényből, mert mégis csak kiadták a menyasszonyt, akit aztán hagyományok szerint elbúcsúztattunk a szüleitől és a közvetlen rokonságától.
A násznép ezután Mecseknádasdra a templomi szertartásra ment, majd közös fotó után elindultunk a polgári szertartás helyszínére a mecseknádasdi török várromhoz, ahol kimondhatta egymásnak a párunk a boldogító igent. Ezután gratuláció és csokordobás, családi fotók következtek. Majd visszatért immáron a teljes násznép a csárdába, ahol várta már a szomjas vendégsereget a vendéglátó.
Mielőtt elindult volna a lakodalom, az ifjú pár kivágta a lepedőbe rajzolt nagy szívet, amelyet kézen fogva átléptek. Ezzel beléptek a házasságba, majd pohárköszöntő a kalácstörés és a nyitó tánc következett sorjában.
A vacsora pontban 7-kor kezdődött, a fogások rendben időben megérkeztek. A vacsora minőségére sem lehetett panasza senkinek, mert kiadós és finom volt a menü.
Vacsora után játékkal csalogattuk a vendégeket a parkettre, majd a menyasszonyi torta felvágásáig folyt a mulatozás. A torta felvágást követően, szintén egy játékkal csalogattuk a násznépet az ifjú pár köré. Majd éjfélig meg sem állt a násznép. A Pécsről érkező zenészeknek könnyű dolguk volt, mert mindig volt közönség a tánctéren. Gyorsan elszállt az este, és elérkezett az éjfél a menyasszonytánc ideje. Az ifjú pár lakásra gyűjt, ezért egy olyan ajándék dobozt készítettek, amely egy házat szimbolizált, abba lehetett beletenni az ajándékba szánt borítékokat. Rajta egy felirat Kurucz család. Nagyon ötletes volt, sőt meg is jegyeztem, hogy a fundamentum már kész, ebből már csak építkezni kell. Aztán gyertyafénykeringő következett és egy órakor jött vissza az ifjú pár, aztán egy kis menyecsketánccal spékeltük meg a hangulatot. Az éjféli vacsora végén körbeálltuk az újdonsült házaspárt, majd a vőfély egy szép verssel elköszönt a pártól. És kérte a zenekartól, az Azért vannak a jó barátok című örökzöld slágert. Majd megvonatoztattuk a társaságot, ez után, aki úgy érezte, hogy még bírja szusszal, az tovább táncolhatott kedvére. Nagyon meleg volt szombaton, de ettől függetlenül a násznép nagyon jól érezte magát.

Magam részéről úgy értékelem, hogy jól sikerült a lagzi. Az ifjú párnak azt kívánom, minél előbb legyen kész a Kurucz család otthona és népesítse be udvarotokat, gyermekeknek hada....

Laták János, alias Jani vőfély így láttam az esküvőtöket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése