2017. november 26., vasárnap

A IX. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó margójára... Földes, 2017. november 24-26-ig

A hétvégén rendezte Földes község, a IX. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozót. A több mint száz vőfély részvételével lezajlott találkozó alkalmával a nagy Magyarország minden nagyobb tájegységéről képviseltette magát, nem egy, hanem jó néhány népi szószóló. Ezzel is jelezve, hogy az ékesszólás nyelvünk része, népi kultúránk ápolásának záloga. Tehát van helye a köztudatban, a jelenkorban és a jövőben is, nemcsak múltja van!

Évek óta terveztem már, hogy elmegyek erre a rendezvényre, hisz ez egy olyan szakmai seregszemle, ahol kapcsolatokat ápolhatnak, illetve építhetnek ki a meghívott vőfélyek egymással. Mivel erre a rendezvényre először látogattam el, ezért a szívélyes fogadtatáson túl magával ragadt az az érzés hogy: ember, itt van a magyar népkultúrát ápoló emberek színe-java! 

Hiszem eljöttek határainkon kívül rekedt vőfély honfitársaim, akik ezzel a tevékenységükkel, - a hagyományok tiszteletben tartásával- ápolják az anyanyelvünket. Sőt felszólalásomban elismerő szavakkal méltattam az áldásos tevékenységünket. És arra kértem Őket, hogy a nyelvünk megmaradása érdekében, nemcsak hasznos, hanem felelős tevékenységet is végeznek. Nyelvében él a Nemzet! Szólt részemről a vezérgondolat. Igen, ha a határainkon túl nem folytatódik az általuk közvetített tevékenység, egy generáció múlva, már nem nagyon tudunk erről beszélni. Arra bíztatok, minden kollégát, még nem késő, adja át a féltve őrzött tudását a következő generációknak, hogy ez a tudás, tapasztalat, nyelvőrzés, még sokáig éljen határon innen és túl!

A rendezőség nagy gonddal összeállított hivatalos programja üzenet minden honfitársunknak, hogy a vőfély fontos kelléke a magyar lakodalomnak. 

Nagyon fontos előadást hallhattunk, a miskolci Hermann Ottó Múzeum igazgatója, Tóth Arnold részéről, a "Vőfélykönyvek és Vőfélyversek a 19. században" című kötetének bemutatóján. Igazgató úr, vőfélyhagyományok kialakulásának fontosabb állomásairól szóló, - érdekes és izgalmas- előadásában hallottak alapján, sok-sok olyan információval lettem gazdagabb, amelyet eddig még nem tudtam.

Például a vőfélyt, mint fogalmat egy 1300-as évek utolsó évtizedében íródott írásos emlékünk említi először. Persze akkor még csak a komplex feladatrendszer egyik pillérét végezték elődeink, a ceremóniamesterséget. Aztán idők folyamán a kínáló szerepét a násznagytól, majd verselést is átvették a korabeli diákságtól. Meg is vásároltam a kötetet és el szeretném olvasni, hogy más szemüvegen keresztül lássam a tevékenységünket.

Délben megkoszorúztuk az elhunyt vőfélykollégák kopjafáját, majd a község országgyűlési képviselője, mint fővédnöke a találkozónak, mondott köszöntő beszédet. Ezt követően Mikó Péter nagykőrösi vőfély által szavalt, a - hat országba szétszakított nemzet- erkölcsi feltámadását kérő fohászát. Amit a jelenlévő vőfélyek és a meghívott vendégek megkönnyezve fogadtak. Bevallom őszintén, hogy ezt én is megkönnyeztem. Aztán Péterrel történt beszélgetés során azt mondta, hogy egy jókora magyarságtudatot csalt minden jelenlévő szívébe. Majd himnuszaink: a magyar és a székely himnusz is felcsendült, amely még markánsabban erősítette a jelenlévők összetartozását. Aztán vőfélyfát ültettünk és egy közös fotóval koronáztuk meg az események sorát. A délután folyamán a vőfélyek szórakoztatták a közönséget, majd egy színvonalas erdélyi lakodalmast láthatott a nagyérdemű záró műsorként. 

Úgy érzem, ez a két nap feltöltött, mind magyarságtudattal, mind tenni akarással. Sőt rávilágított arra, hogy ezt a tevékenységet komolyan vinni kell tovább, attól függetlenül, hogy a vőfélység kezd háttérbe szorulni. Személy szerint úgy gondolom, hogy ha nem lesz kinek elmondani, ha nem lesz célközönség, akkor ez a cirka nyolcszáz éves hagyomány, gyorsan kikopik, a mai nyugatot ajnározó köztudatból.
Vőfélyeken nagy nyomás van. Fejlődni kell, meg kell mutatni a XXI. századi embernek, hogy igenis helye van a magyar lakodalomban a vőfélynek!. A célközönséget pedig arra kérem, hogy ne engedjék a trendi részszolgáltatást nyújtó "ceremóniamesternek", hogy háttérbe szorítsa a vőfélységet.

Jó volt látni, hogy vannak fiatalok, aki szeretnék  továbbvinni a stafétabotot, azért van remény, hogy lesz mindig olyan fiatal, aki ezt a hagyományt komolyan ápolni szeretné.

Még egyszer szeretném megköszönni Gyönyörű Zsigának, hogy ezt a rendezvényt magas színvonalra emelte, a polgármester asszonynak, aki szívvel-lélekkel mögé állt a kezdeményezésnek. És mindenkinek, aki vőfélyként és vendégként a rendezvényen megjelent.


.

Én így láttam a rendezvényt Laták János, alias Jani vőfély

1 megjegyzés:

  1. Janikám! Nagyon örülök ,hogy ilyen érzés járta át szívedet lelkedet és még egy jó barátra is találtam veled. Az írásod kifogástalan hísz ott mindnyájunknak szinte együtt dobbant a szíve himnuszaink éneklésénél és a hazánk,kultúránk szeretetéért. Ezt az érzést és képet,hangulatot kelet volna a médiának közvetíteni az országhatáron kívül és az országhatáron belül.

    VálaszTörlés