2017. november 8., szerda

Lakodalom szervezése a vőfély tanácsaival... Téma: Az esküvő dátumának ideális megválasztása

Miért fontos az esküvő dátumának gondos kiválasztása?

Több fórumot olvastam végig szabadidőmben a címben szereplő témával kapcsolatban, és azt érzem nagy átlagban, hogy nem igazán gondolják át a párok, hogy egy-egy döntésnek milyen nem várt következményei lehetnek a lakodalom hangulatának további alakulása szempontjából.

Régen a paraszti világban ősszel és kora tavasszal tartották a menyegzőket, mert akkor értek rá az emberek egy-egy mulatásra, másrészt az élelmiszer eltarthatóságnak rövid korlátai voltak. 

A mai urbanizált világunkban a szokások meglehetősen megváltoztak, és az esküvők időpontjai áttevődtek a nyári időszakra. Csak egy dolgot felejtenek el a párok, hogy nagyon meleg is lehet a kiválasztott időpontban. A nagy meleg exponenciálisan csökkentheti a hangulat kiteljesedését. Mivel a nagy melegben  kevésbé táncolnak vendégek, próbálnak a zárt helyiségből a friss levegőre jutni. És nem lesz a táncparketten annyi vendég, hogy a hangulat megfelelő szinten mozogjon. Sokan úgy gondolják, hogy klimatizált helyiséggel ez a probléma megoldható. Azonban legyünk reálisak. Csak akkor működik jól a klíma, ha zárt ajtókról beszélünk, és azon senki nem jár át. Ha a vacsora elkezdődik, a meleg leves után, az addig hűvösnek ítélt helyiségben, már nyomasztóan meleg lesz. A pályafutásom során nem egy olyan lakodalomban vettem részt, ahol negatívan befolyásolta a hangulat alakulását a nagy meleg. Eddig  egy olyan helyszínen voltam vőfély, ahol a külső 42 fokos hőmérséklet ellenére is 24 fokon tudta tartani a vendéglátó a terem hőmérsékletét az egész este folyamán. Na de most nem szeretnék ingyenreklámot csinálni senkinek. - Ha valakit mégis érdekel, privát üzenetben megküldöm a helyszínt.- A legtöbb helyen alkalmazott split klímák erre nem igazán alkalmasak. Lehet az a legjobb vőfély / cm és legjobb zenekar / Dj, ha a vendégek nincsenek a táncparketten, akkor nem megy a hangulat. Persze azért van a vőfély, hogy odavigye a társaságot, ez igaz, de nem lehet állandóan noszogatni a nagyérdeműt.
Ha javaslatot tehetek a pároknak, akkor azt javasolom, hogy esküvőt április közepétől - június közepéig, vagy augusztus 20-tól - október közepéig tartsanak. Ezen időpontokban a mi éghajlatunkon nincs kirívóan meleg. Amit nem javasolok július közepétől - augusztus közepéig. Nagy átlagban ez az a négy-öt hét, amely során mind a vendégeket, mind a párokat megviselheti egy-egy kánikulai nap. Ha mindenképpen ekkorra tervezitek a lagzit, akkor érdemes az esküvőt késő délutánra tenni. Ideális esetben 17-18 óra magasságában, hogy elkerüljétek azt, hogy rosszul legyenek a vendégek, vagy esetleg a menyasszony. A sok éves tapasztalat alapján mondhatom: láttam  én már menyasszonyhoz mentőt hívni és koszorús lányt, aki "felmosta" a járdaszegélyt. Legyetek külön tekintettel arra, hogy a stressz miatt több folyadékot kell fogyasztani. És a vendégek részére is illik az esküvői szertartás alatt / után hideg ásványvízről gondoskodni. Azon párok, akik engem bíztak meg vőfélynek mindig külön szót ejtettem a megbeszélések során erről a témáról. Több visszajelzést kaptam már ez ügyben, hogy milyen jó, hogy a vőfély úr gondolt erre is. Egy-egy rosszullét pláne, ha a főszereplőt érinti, igencsak rossz irányba terelheti a lakodalom további alakulását.

Én így látom vőfélyként a döntés következményeit.

Laták János alias Jani vőfély.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése