2017. október 23., hétfő

Lakodalom szervezése a vőfély tanácsaival... Téma: Vőfélyt, avagy ceremóniamestert válasszunk?

Ki legyen a szolgáltatóm vőfély, vagy ceremóniamester?

A Facebook kommenteket olvasva, gyakran találkozom ezzel a dilemmával, kit válasszak? Mivel vőfély vagyok ezért, mint "minden szentnek maga felé hajlik a keze" alapon, nehéz tárgyilagos véleményt írni, de megpróbálkozom vele. A vőfélység, mint fogalom több száz évre visszatekintő hagyomány. Mint ilyen, egyben Hungarikum is, mert más nációknál ilyen szokás nem, vagy csak részben alakult ki. A vőfély olyan személy, aki egy kézben tartja a lakodalom eseményeit. Rajta keresztül folynak a történések, kapcsolatot tart a vendégekkel, az ünnepeltekkel. Tulajdonképpen egy karmester, aki rigmusokkal színesíti a lakodalom hangulatát. A székelység fogalmazza meg a legautentikusabban a vőfély fogalmát. A székely ember "fogadott gazdának" hívja a vőfélyt. Ebben az összetett szóban bele van sűrítve, mi is a vőfély pontosan, és miért szükséges kelléke a lakodalomnak. Mivel maga az események mennyisége, sőt esetleg párhuzamos események sora indokolja azt, hogy egy kézben összpontosuljon minden, ami az irányítást illeti. Karmester nélkül sem lehet szimfonikus zenekari művet lejátszani, azt hiszem ez egy találó hasonlat. 
Milyen a jó vőfély? Először is tud háttérből is irányítani. Nem akarja a főszerepet az ifjú pártól átvenni. Csak akkor szerepel, amikor kell és nem mindenáron. Továbbá akkor kezdeményez játékot, amikor tovább kell lendíteni a hangulatot és nem akkor, amikor a legjobban táncol a násznép. Legfontosabb: rugalmasan igazodik a mai kor követelményeihez! A véleményem szerint a vőfélynek a lakodalomban alkoholt nem szabad fogyasztania, mert ez egy látszólag könnyed munkának tűnik, de komoly összpontosítást igényel. Az alkohol pedig pont a józan ítélőképességet csökkenti.
Hogy alakult ki a ceremóniamester fogalma? A társadalom az elmúlt húsz évben nagyon sokat változott. Valljuk be őszintén, hogy az általam hitvallásként felsorolt ismérveket, magukra nézve egyes vőfélyek nem tartották szemük előtt, vagy nem jöttek rá, hogy fejlődni kell. Tehát nem a modern kornak megfelelően végezték feladatukat, hanem múltban éltek. Mereven ragaszkodtak a régi frázisokhoz, játékokhoz amik odavezettek, hogy a felgyorsult világban még inkább "ciki" lett vőfélyt fogadni. És ez terjedt el köztudatban, ezzel ledegradálták ezt a szerepet. Tulajdonképpen a vőfélyek keltették életre a ceremóniamester fogalmát. A ceremóniamesterek pedig a "ciki" által keltett piaci résben hirdetik magukat pl.: "rigmusok és népies játékok nélkül", elegáns öltönyben stb.... A ceremóniamester nem mond rigmust, hanem anélkül vezeti le az események sorát. Tehát tréfásan megfogalmazva "lájtos" vőfély, a ceremóniamester. Tulajdonképpen a lakodalom sava-borsát, - a rigmusok teszik- élménydúsabbá, persze nem azok, amik a múlt századokban íródtak, hanem igazodtak a mai ember igényeihez és ízlésvilágához.
Nem tisztem sem leszólni, sem megvédeni egyik tábort sem. Azonban szépen kérem a vőfélyeket, hogy próbáljanak ismét elhitetni a célközönséggel, hogy képesek megfelelni a XXI századi kihívásoknak, nem túljátszva a vőfély szerepet. És ha az igény úgy kívánja, akkor elegáns öltönyben is lehet vőfélykedni, nemcsak népviseleti ruhában. Sokan azt, hiszik, hogy ez a fontos különbség a két "tábor" között, pedig nem ez. A ceremóniamestereket pedig arra kérem, hogy ne állítsák be a vőfélyeket a régmúlt korok maradványának.
Az ifjú pároknak azt javasolom, hogy körültekintően válasszák meg a szolgáltatójukat, kérjenek személyes találkozót, hogy az embert, akit kinéztek maguknak tényleg az "Ő" szolgáltatójuk legyen. Ne gondolja azt senki, hogy pár perces YouTube videóanyagból, egy vőfély / ceremóniamester tevékenységéről komplex képet lehet kapni. Ezért fontos, hogy a szolgáltatás megrendelése előtt kötetlen beszélgetés során kialakuljon egy személyes szimpátia, mert anélkül nem lehet korrekten levezetni a lakodalmat.
Javasolom, hogy írásbeli szerződést, és a szolgáltatásról számlát kérjetek a szolgáltatótól.
Ha valakit megsértettem, akkor elnézést kérek érte, de mint vőfély az a kérésem a vőfély kollégák felé, hogy tegyenek meg mindent  azért, hogy ennek a szép hagyománynak az ápolását küldetésnek tekintsék. Adják tovább az újabb generációknak, hogy az ékesszólás továbbra is része legyen a magyar nyelv hagyományainak. A pároknak pedig ne hagyják, hogy kivesszenek a vőfélyek, mert akkor kultúránk ezen szelete a múltba vész. Ugye, Önök sem szeretnék?
Laták János alias Jani  vőfély

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése